Haiwan yang Paling Comel Aku Pernah Tengok !!


Assalamualaikum !! ^_^

Comel tak haiwan comel apa kat bawah tuh ? Comel kannnnnnn . Alahai cair aku dibuatnya . Haiwan yang comel super duper nih dipanggil Sugar Glider . Semanis tuannya :D Ahaaa . aku dah lama teringin nak bela haiwan kecik kecik nih . Tapi tak dapat ! Waaaa . Nak nages lah cenggini :'(

Aku ada jugak search google pasal binatang kecik nih . Rupanya Sugar Glider ni haiwan eksotik jenis gliding marsupial . Eksotik tuhh . Mesti mahal kan ?! Tapi haiwan ni takde kat Malaysia . Hanya terdapat di Australia , New Guinea dan dekat kepulauan Indonesia je . Tapi jangan risaaaaau . Kat Malaysia ni pun dia boleh hidup . Siap beranak pinak lagi tuh :D

Haiwan ni terkenal sebab dia comel dan kecik . Poket pun muat !! Gangster pun seiz geram bila tengok aksi aksi manja haiwan ini . Bayangkan lahh bila haiwan ni duduk kat bahu ke tapak tangan ke , then manja-manja . Pehhh memang tergugat ahh perasaan gangster tuhh . Dari jadi gangster boleh jadi penjaga zoo sebab suka sangat haiwan . Hikhik ^_^

Kat Malaysia pun ada jugak bela tapi tak ramai lahh sebab ini haiwan bukan dari negara nihh. Ye tak ?
Eh sugar glider ni speses ape ek ? Korang jangan silap tau ! Haiwan ni bukan spesies tupai tapi kanggaru *-*

No comments:

Post a Comment